Werken in de regio Heerlen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Deze vacature is niet meer vacant: Junior Onderzoeker

Werkgever:Open Universiteit Nederland
Plaats:Heerlen

Oorspronkelijke vacature omschrijving:

Achtergrond

Wil je graag een verschil maken, ben je van nature nieuwsgierig, en niet bang om nieuwe dingen te leren? Misschien zijn we op zoek naar jou! De komende tijd wordt er flink geïnvesteerd in Heerlen-Noord door de Alliantie Heerlen-Noord: grote organisaties die actief zijn in de vijf levensgebieden Leren, Werken, Gezondheid, Wonen, en Veiligheid. Het doel is om via een integrale en langdurige aanpak Heerlen-Noord op het Nederlands gemiddelde niveau te krijgen. Voor de monitoring van deze grootschalige exercitie is een unieke benadering uitgezet. De kern van deze benadering is dat we in kaart gaan brengen wat de dynamiek is van Heerlen-Noord, welke interventies worden ingezet, en wat we aannemen over hoe die werken. Dit doen we door heel veel mensen te interviewen over de initiatieven, maatregelen, campagnes en interventies in Heerlen-Noord, en over Heerlen-Noord zelf en de behoeften van de inwoners. Die interviews worden vervolgens gecodeerd volgens een nieuwe benadering, waardoor uit elk interview een of meer netwerken met aannames over relaties (bijvoorbeeld causale relaties) kan worden gegenereerd. Vervolgens gaan we indicatoren koppelen aan die netwerken om zo de aannames te controleren. Hierdoor krijgen we een steeds beter beeld van wat werkt en hoe dat werkt, zodat de doelen in Heerlen-Noord zo goed mogelijk bereikt kunnen worden. We ontsluiten deze inzichten vervolgens via toegankelijke dashboards zodat ze kunnen worden meegenomen in beleid en bij beslissingen. Voor vragen die te beantwoorden zijn met de bestaande wetenschappelijke literatuur zetten we ‘living reviews’ op, zodat we een database creëren met up-to-date wetenschappelijke achtergrond. Voor dit project zoeken we twee mensen: enerzijds een psycholoog, waarbij de nadruk ligt op het doen van de interviews en het coderen van de transcripten, en anderzijds een informatiesysteem specialist, waarbij de nadruk ligt op het importeren en koppelen van indicatoren en het bouwen van dashboards. Deze vacature is voor de informatiesysteem specialist (de vacature voor de psycholoog staat https://verlicht.one/jobs/1). Er staat meer uitgebreide achtergrondinformatie over deze vacature op https://verlicht.one/jobs

Junior onderzoeker

1.0 FTE voor de duur van 18 maanden, met het voornemen tot verlenging. Vacaturenummer: FAC/PSY/22..

Als junior onderzoeker informatiesysteem specialist in VERLICHT ontwikkel en ondersteun je de document- en datasystemen die we voor de monitoring gebruiken. Het werken met deze systemen begint met het coderen van transcripten van interviews over interventies die in Heerlen-Noord worden uitgevoerd. Deze codering resulteert per transcript in een netwerk van aannames over werkingsmechanismen en andere causale en structurele relaties in Heerlen-Noord. Deze aannames zullen worden onderzocht door er indicatoren aan te verbinden uit externe databronnen (bijvoorbeeld werkloosheidscijfers, aantal arrestaties, of uitkomsten van enquêtes). Je zult die systemen en interfaces voortdurend kunnen aanpassen, verfijnen en uitbreiden naarmate er meer wordt geleerd over hun mogelijke toepassing in het project. Je onderzoekt de mogelijkheden om MediaWiki in te zetten als back-end. Daarvoor gebruik je technologie zoals PHP en Apache. MediaWiki extensions zoals Semantic MediaWiki en Page Forms zijn dan mogelijkheden om de data te linken en bewerken. Deze data komt dan in Semantic Web vorm, die het integreren met andere databronnen faciliteert. Vervolgens ga je Semantic Web-ontologieën ontwerpen en toepassen om de codering een topicmap-achtige structuur te geven. Je werkt samen met een psycholoog en de andere leden van het VERLICHT team om deze systemen te ontwerpen en op te stellen voor toepassing in de praktijk. Je overlegt bovendien met partijen die bruikbare data kunnen leveren om de koppelingen te realiseren, en met de Alliantiepartners Heerlen-Noord om op te halen aan welke stuurinformatie zij behoefte hebben. Tot slot ontwerp je in overleg met de psycholoog je dashboards en datavisualisaties om de data op een begrijpelijke manier te ontsluiten voor bestuurders. Het VERLICHT project is een partner in de Alliance Heerlen-Noord, die de komende 25 jaar met diverse projecten verbeteringen in Heerlen-Noord voor de volgende generatie gaat brengen. Heerlen-Noord is een van de 16 Stedelijke Vernieuwingsgebieden in het landelijk Programma Leefbaarheid en Veiligheid. VERLICHT is dus deel van lange termijn reeks van dergelijke projecten, met vergelijkbare werkgelegenheid in de komend decenia. Je maakt deel uit van de vakgroep Informatiekunde van de faculteit Bètawetenschappen. Je zult deels werkzaam zijn op de Open Universiteit en deels in het Programmabureau Heerlen-Noord. Bovendien zul je regelmatig over de vloer komen bij de Alliantiepartners en in Heerlen-Noord zelf. De overleggen zullen deels fysiek en deel virtueel zijn.

Functie-eisen

  • Je hebt een hogeschool of WO master afgerond in informatica of informatiekunde.
  • Je kunt verschillende soorten datasystemen installeren, beheren en aanpassen zoals R, Apache, Semantic Web en MediaWiki.
  • Je kunt goed samenwerken in een kleine groep maar neemt ook zelfstandig initiatief als het gaat om taken die passen bij de projectdoelen.
  • Je bent in staat recente onderzoeksresultaten toe te passen voor de doelen van het project.
  • Je zet je graag in om wetenschappelijke kennis in te zetten om maatschappelijke impact te maken.
  • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands en beheerst het Engels op professioneel niveau.

Salaris

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal 10 van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt maximaal € 4.670,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

Standplaats

De standplaats is Heerlen: Je bent minimaal 2 dagen per week aanwezig op de campus in Heerlen.

Inlichtingen

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met dr. Lloyd Rutledge, lloyd.rutledge@ou.nl LET OP: het hierboven vermelde e-mailadres is uitsluitend bedoeld voor het inwinnen van nadere informatie over deze vacature. Je wordt dringend verzocht om uitsluitend te solliciteren via het bij ‘Procedure’ vermelde e-mailadres. Meer informatie over de Open Universiteit en de faculteit Bètawetenschappen kun je vinden op onze website https://www.ou.nl Meer informatie over Heerlen-Noord vind je in de Routekaart De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder andere opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd, hybride werken en betaald ouderschapsverlof.

Procedure

Je kunt jouw sollicitatie, vergezeld van curriculum vitae en onder vermelding van het vacaturenummer, per e-mail sturen naar: solliciteren@ou.nl De inzendtermijn sluit op 12 oktober 2022

Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen De Open Universiteit is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen volledige universitaire bachelor- en masteropleidingen doorlopen, maar ook kortere programma’s volgen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit (zie www.ou.nl/rankings). Aan de Open Universiteit studeren ruim 17.000 studenten en werken meer dan 750 medewerkers. De universiteit heeft vestigingen in Nederland en België (zie www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen. De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de Open Universiteit een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De Open Universiteit investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op negen wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience. Faculteit Bètawetenschappen De faculteit Bètawetenschappen is één van de zes faculteiten van de OU. Onderwijs, onderzoek en valorisatie zijn de belangrijkste hoofdtaken. De faculteit biedt academische bachelor- en masteropleidingen aan op het gebied van Informatica, Informatiekunde, Milieuwetenschappen, en Kunstmatige Intelligentie. Het onderzoeksprogramma van de faculteit richt zich op Innovating for Resilience. Verder is de faculteit partner in het Center for Actionable Research van de OU (CAROU). De faculteit heeft Ph.D.-studenten die onderzoek doen naar verschillende actuele onderwerpen binnen het onderzoeksprogramma. Door de focus op onderzoek dat vervlochten is met onderwijs en door de nauwe band met de praktijk, biedt het werk aan onze faculteit veel innovatieve en uitdagende mogelijkheden voor ondernemende onderzoekers. Vakgroep Informatiekunde De vakgroep Informatiekunde telt ongeveer 24 medewerkers (20,9 fte) en bestaat uit enthousiaste en ambitieuze docenten-onderzoekers. De onderzoeksmissie van de afdeling is om het gebruik van informatiesystemen te bevorderen ten behoeve van de waarde creatie van organisaties, netwerken en de samenleving als geheel. We richten ons op de deelgebieden strategisch ontwerp, bestuur en bedrijfsprocessen en werken ook samen in het kader van de OU-brede onderzoeksprogramma's "Veilige Stad" en "Leren en Innoveren in Veerkrachtige Systemen". De wetenschappelijke bachelor- en masteropleidingen, die (grotendeels online) door de afdeling worden verzorgd, worden door onze studenten goed gewaardeerd en ontvangen regelmatig een prijs voor de kwaliteit van het onderwijs. In de opleidingen die wij aanbieden worden ook de nieuwste onderwijstechnologieën en inzichten toegepast, zoals blijkt uit de actieve bijdrage van de afdeling aan universitaire onderwijsinnovatieprojecten.