Voor Op de Bies in Landgraaf zoeken we enthousiaste en betrokken collega’s voor de functie van Begeleider voor de doelgroep Ernstig Meervoudig Beperkten (EMB).
“Versta jij mijn hulpvraag als ik deze niet in woorden kan uitdrukken? Zorg jij voor een warme en veilige omgeving?" Omdat jij je goed kunt verplaatsen in de belevingswereld van de cliënt, je opmerkzaam én zorgzaam bent, is dit voor jou de ideale baan!
Het aantal uren is in overleg te bepalen, eventueel in combinatie met de Flex.
Zorgmodule EMB
Binnen de zorgmodule EMB wonen cliënten met een ernstig tot diep verstandelijk gehandicapt niveau en vaak ernstige motorische beperkingen. De bewoners zijn ambulant, semi-ambulant en niet ambulant. Ze kunnen vaak niet praten en begrijpen veel woorden niet. Ze communiceren via geluiden, houding, spierspanning en mimiek. Moeilijk verstaanbaar gedrag komt in beperkte mate voor.
De samenstelling van de woongroepen en dagbestedingslocaties is heel divers: kinderen en jongeren, volwassenen en senioren. Wat ze gemeen hebben is een intensieve zorgbehoefte vanwege hun veelal meervoudig (complexe) handicaps.
Binnen de zorgmodule EMB wonen zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 23 tot 71 jaar. Ook is er een woning specifiek voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar. Binnen deze woongroep ligt de nadruk op de ontwikkeling van het kind. De ondersteuning is gericht op de mogelijkheden van elk kind en heeft daardoor een meer individueel karakter.
De ervaring en beleving van de bewoners staan centraal. Daarom is het creëren van een gezellige sfeer, waarbij een duidelijke structuur en een rustig levenstempo in dagelijkse handelingen en gebeurtenissen van groot belang is. Als team samenwerken vanuit een relatie met de bewoner is belangrijk. Vanuit deze relatie krijgen bewoners de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hun omgeving.
De groep bewoners waarmee we werken is heel divers. Elke bewoner is uniek en dat maakt het werk uitdagend. Je wilt bij iedere bewoner zo goed mogelijk aansluiten op diens wensen en behoeften. Voor de begeleider is het van belang dat hij de bewoners kan "lezen". Dat wil zeggen dat je let op kleine gedragingen, gelaatsuitdrukkingen en lichaamshouding van de bewoners. Ze hebben vaak een communicatieve beperking en laag taalbegrip. We werken dan ook met ‘verwijzers’ om een situatie zo duidelijk mogelijk te maken. Een voorbeeld is, net voordat we gaan eten krijgt de bewoner een slabber om, zodat diegene weet dat het eetmoment gaat starten.
Dagbesteding vindt deels op de woongroepen plaats en wordt deels bij andere disciplines aangeboden.
“Het werken met deze doelgroep ervaar ik als heel waardevol. Een lach op het gezicht van de bewoner, daar doe je het voor. De bewoner is vaak geheel of gedeeltelijk afhankelijk van jou als begeleider. Het is hierbij belangrijk dat jij maatwerk kunt bieden. Persoonlijke interesse in de bewoner is hierbij onlosmakelijk. Bij het werk met deze doelgroep hoort ook het contact met verwanten. Doordat de gehele context van de bewoner wordt meegenomen, maakt het werk met deze doelgroep bijzonder.”
Collega Shirly vertelt over het werken bij EMB in dit regiojournaal artikel
Een team met leuke en betrokken collega’s en een prettige werksfeer! Je komt in een fijne omgeving waar je jezelf mag zijn.Je gaat werken met een bijzondere doelgroep die een complexe vraag in hun zorgbehoefte heeft. Dit vraagt van jou als begeleider “het klein kijken” en letten op kleine signalen wat voor deze bewoners zo belangrijk is. Dat is hun manier van zichzelf uiten en het geeft zo veel voldoening als je deze signalen kunt ondervangen en interpreteren.
Dat maakt het werken met deze doelgroep zo ongelofelijk mooi!
We bieden een leuke en afwisselende functie met de mogelijkheid om veel ervaring op te doen en jezelf te ontwikkelen door middel van diverse cursussen en trainingen. Bekijk via deze link enkele verhalen van onze medewerkers over hun drijfveren en hoe zij zich ontwikkeld hebben binnen onze organisatie;
Enthousiaste en betrokken collega’s die samen met het team zorgen voor een warme en veilige omgeving, maar ook samen sparren over ‘welke signalen zie ik?’. Je bent bereid om veel uit jezelf te halen door rustig te observeren; je bent geduldig en optimistisch.
Je vindt het leuk om je passie te delen met anderen. Dit heeft een positief effect op de sfeer binnen het woonklimaat. Je bent een professional die open staat voor vernieuwingen binnen de zorg. Daarbij denk je graag mee, toon je initiatief en ben je vooral ook creatief. Je staat stevig in je schoenen, kunt prima zelfstandig werken, maar je werkt ook graag in teamverband.
Je hebt ervaring in de zorg en een relevante opleiding op MBO niveau 3 of 4. Vanzelfsprekend heb je affiniteit met mensen met een verstandelijke beperking. Ervaring in een soortgelijke functie inclusief verzorging van cliënten is een pré.
Interesse om met deze mooie doelgroep te werken? We kijken samen met een van de teamleiders welke woongroep het beste bij jou past. Wil je op meerdere woongroepen werken? Dan is de Flex module misschien iets voor jou!
Er is altijd een mogelijkheid kennis te komen maken met onze doelgroep en werkwijze. Je bent welkom voor een rondleiding of een dagje meedraaien. Zo kun je een goed beeld krijgen van je eventuele toekomstige werkplek.
Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met een van de teamleiders: Roos Kosterman via 06-22910332, Natasja Kroes via 06-22386946 of met Kevin Hendrix via 06-12717401.
Heb jij interesse in deze leuke en afwisselende baan? En wil je deel uitmaken van ons gezellige en enthousiaste team? Wij ontvangen graag je CV en motivatie via het sollicitatieformulier.