Werken in de regio Heerlen

Vind hier de vacature die bij je past

zoeken

Vacatures zoeken

Vacature: Kwartiermaker Datadelen

Werkgever:CBS
Plaats:Heerlen

Ben jij goed in het managen van veranderingen en het inrichten van nieuwe diensten? Wil jij meewerken aan vernieuwingsprojecten van het CBS? Ben jij een doelgerichte kwartiermaker die zijn eigen werkzaamheden en die van zijn/haar team in wil richten en die graag een nieuwe uitdaging aangaat? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ben jij er klaar voor?

Jouw uitdaging:

Als Kwartiermaker/Dienst Eigenaar van de Dienst Datadelen fungeer je de eerste twee tot drie jaar als kwartiermaker voor de Dienst Datadelen. Dit is een belangrijk onderdeel van de CBS Datastrategie en heeft als doel om van een groot aantal statistieken de datasets toegankelijk te gaan maken via een centraal dataknooppunt (de Data Abstractie Laag). Technisch is deze aanwezig, maar organisatorisch dient het centraal dataknooppunt nog te worden geoptimaliseerd. Het werk bestaat uit een mix van governance inrichten en bijsturen, projecten, IT toepassingen en onderzoek. Zoals:

 • Het aansluiten van databronnen en het ontsluiten van datasets voor statistische processen via de Data Abstractie Laag (DAL);
 • Het inrichten van de governance voor deze DAL;
 • Het realiseren van showcases om de DAL te promoten;
 • Het realiseren van aansluitingen op andere innovaties (o.a. het High Performance Computing platform);
 • Onderzoek naar de samenhang met andere oplossingen zoals die voor metadata en data storage.

Na een aantal jaar als de dienst goed draait, is het zaak om de dienst uit te bouwen, leaner en meaner te maken. Het nieuwe proces Datadelen, de realisatie van de oplossingen en de implementatie raken een groot deel van het CBS. Als Dienst Eigenaar ben je verantwoordelijk voor:

 • De inhoudelijke aansturing van het team dat de nieuwe oplossingen uitdenkt en uitprobeert;
 • Dat de oplossingen die in samenspraak met de Product Owners en hun IT teams gerealiseerd worden, en de ingekochte oplossingen, optimaal passen in het proces Datadelen;
 • De inrichting van de governance in de organisatie;
 • De implementatie van de oplossingen;
 • De voortgangsbewaking en rapportages naar het programma- en lijnmanagement;
 • De communicatie en het stakeholdermanagement.

Zo ziet je team eruit:

Databronnen Het Data Service Centrum heeft al 20.000 datasets van ruim 500 statistieken in de datahub.

Traditie We hebben een team in Den Haag en in Heerlen, dat betekent dus gezellig borrelen in twee fantastische steden.

Samenwerken Het implementeren van de metadata onderdelen doen we samen met productowners, Agile Teams en business owners.

Unieke positie Het DSC is uniek in Europa door duizenden datasets veilig beschikbaar te stellen in een super computer omgeving.

Je gaat werken bij de divisie Dataservices, Research en Innovatie (DRI) in de sector Beleidsstatistiek en dataservices (DBD), bij het team Data Service Centrum (DSC). Het DSC is hard bezig om Europees koploper te worden als expert en go-to plek voor alle interessante databronnen en statistiek. We zijn professionals in het opslaan, koppelen en ontsluiten van gegevens. Onze volgende ambitie is het supersnel en simpel verwerken van data en prachtige visualisaties hiervan. Maar ook zijn we bezig de snelheid van data-uitwisseling exponentieel te verhogen (Terabytes van 160 miljoen records in luttele seconden). Je wordt de eerste jaren nauw betrokken bij de projectmanagers in het team procesontwikkeling. De centraal gepositioneerde pool van projectleiders is verantwoordelijk voor het voorbereiden, uitvoeren en managen van complexe veranderingen. We werken in hybride vorm thuis en op kantoor, als dat mogelijk is i.v.m. de situatie rondom COVID-19. In je team maak je daarover afspraken. Je spreekt bijvoorbeeld af hoeveel dagen je op het CBS werkt, of dat vaste dagen zijn, hele of halve dagen.

Wie jij bent

Een ervaren professional die aantoonbaar beschikt over hbo of wo werk- en denkniveau. Daarnaast zoeken we het volgende:

 • ­Je hebt ervaring met het inrichten en het beheer van een dienst als deze of bent binnen een enterprise omgeving veel met datadeel processen in aanraking gekomen.
 • ­Veel ervaring in een leidende rol in (IT) verandertrajecten is een pré, bijvoorbeeld als (implementatie)projectleider van projecten met een IT component met stakeholders in verschillende organisatieonderdelen, of als kwartiermaker van een nieuwe dienst.
 • ­Belangrijke competenties in deze rol zijn: samenwerken, overtuigingskracht, flexibiliteit en organisatiesensitiviteit.
 • ­Je bent vaardig in het creëren van draagvlak en het uitdragen en verdedigen van de vernieuwingen waar je aan werkt.
 • ­Je hebt potentie en ambitie om door te groeien naar een lijnmanagement functie of een senior projectleidersrol.

Wat hebben we je te bieden

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van minimaal EUR 3919,- en maximaal EUR 5825,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Je ontvangt het Individueel Keuze Budget (IKB) waarbij je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf kunt samenstellen. In totaal krijg je 16,37% (inclusief 8% vakantiegeld) bovenop je maandloon waarbij je zelf bepaalt hoe, wanneer en op welke wijze je deze wilt inzetten.
 • Je wordt voorzien van een laptop (Windows of Apple) met dockingstation zodat je overal gemakkelijk kunt werken. Tevens ontvang je een mobiele telefoon.
 • Je ontvangt een Pensioen bij het ABP Pensioenfonds.
Hoe gaat het solliciteren nu in deze tijd?

Wat hadden we je graag op één van onze mooie kantoren ontvangen! Je had dan gelijk onze heerlijke koffie (of thee) kunnen uitproberen. Als ZBO volgen wij de richtlijnen van de Rijksoverheid en werken we zoveel als mogelijk vanuit huis. Wij voeren al onze sollicitatiegesprekken via Zoom. Benieuwd? We vertellen je graag meer over ons hele sollicitatieproces We sluiten de vacature bij voldoende aanbod. In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Stel je vragen aan Pim

pwma.vanlier@cbs.nl 06 31 666 013

Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.